Isnin, 18 Oktober 2010

Sikap kerajaan punca Islam liberal berkembang

Oleh: Maslan Yusoh

Dr Mohd Nur Manuty dari Pusat Kajian Modeniti dan Masyarakat Madani Kuala Lumpur berkata, ancaman Islam liberal terus berlangsung kerana sikap kerajaan sendiri membiarkan ideologi memesongkan itu berkembang.

"Perjuangan yang diasaskan kumpulan Inter Religious Council (IFC) tidak akan berhenti sehinggalah agama Islam tidak lagi dijadikan agama rasmi Malaysia," katanya ketika membentang kertas kerja pada seminar Ancaman Islam Liberal di Balai Islam, kelmarin.

Seminar sehari itu dianjurkan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan dengan kerjasama Gabung Profesional Kelantan. Ribuan mengikuti seminar terbabit.

Turut membentang kertas kerja pada seminar tersebut, Dr Ugi Suharto dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr Ahmad Bazli Shafie dari Universiti Sains Teknologi Malaysia dan Adian Husaini (Institute For The Study Of Islamic Thought and Cilivization, Jakarta).

Perasmiannya disempurnakan Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat. Teks ucapannya dibaca anggota Exco, Ustaz Hassan Mohamood.

Oleh itu, Dr Mohd Nur berharap Majlis Raja-Raja Melayu menolak cadangan menolak penubuhan IFC kerana ia cukup merbahaya kepada masa depan agama Islam di negara ini.

Menurutnya, kewujudan IFC secara tidak langsung akan menjejaskan kedudukan Raja-Raja Melayu sebagai ketua agama Islam.

IFC digagaskan Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu dan Sikh melalui memorandum kepada Majlis Peguam bertarikh 21 Ogos 2001.

Antara tuntutannya kepada kerajaan iaitu seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya terus menjadi orang Islam.

Bagaimanapun kata bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia itu, perjuangan IFC turut mendapat sokongan daripada 50 anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) suatu ketika dahulu.

Menurutnya, aliran pemikiran Islam liberal sudah berani mencemuh ulama -ulama dan dengan jelas mereka mahu melebarkan fahaman pluralisme agama.

"Golongan ini telah diraikan dengan begitu hebat sekali di Barat sehingga ceramah mereka bagi satu jam dibayar sehingga 10,000 Euro dan mendapat tiket penerbangan kelas pertama," katanya.

Dr Ugi berpendapat hanya melalui dua kaedah sahaja dapat mengelakkan orang Islam terjebak dengan fahaman Islam liberal iaitu mendalami ilmu agama dan belajar secara berguru.

Manakala Dr Ahmad Bazli pula mengulas panjang lebar mengenai hermeneutik iaitu satu kaedah baru memahami al Quran. - mks.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan