Selasa, 19 Oktober 2010

11 buku Islam diharamkan kerana fakta menyeleweng

Arkib : 29/01/2008 3:38pm

KUALA LUMPUR 29 Jan. – Kementerian Keselamatan Dalam Negeri mengharamkan 11 buah buku, lapan dalam bahasa Inggeris dan tiga lagi dalam bahasa Melayu, kerana didapati fakta yang terkandung dalam buku berkenaan menyeleweng daripada ajaran Islam.

Setiausaha Bahagian Kawalan dan Teks Al-Quran kementerian itu, Che Din Yusoh berkata, pewartaan Perintah Larangan itu dikeluarkan pada 17 Januari lepas menurut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Buku dalam bahasa Inggeris yang diharamkan ialah Secrets of the Koran: Revealing Insights Into Islam’s Holy Book oleh Don Richardson (Regal Books From Gospel Light, Ventura, Calfornia, USA); Qur’an and Women Rereading the Secrets Text From Woman’s Perspective oleh Amina Wadud (Oxford University Press, New York); The Two Faces of Islam: Saudi Fundamentalism and It’s Role in Terrorism oleh Stephen Schwartz (Anchor Books, New York).

Turut diharamkan ialah buku Woman in Islam oleh Margaret Speaker Yuan (Greenhaven Press Farmington Hills); Islam Unveiled: Disturbing Questions About The World’s Fastest-Growing Faith oleh Robert Spencer (Encounter Books California); What Makes Me A Muslim oleh Catherine M.Petrini (KidHaven Press Farmington Hills); The Importance of Muhammad oleh Marilyn Tower Oliver (Lucent Books, Farmington Hills) dan Faiths Islam Worship, Festival and Ceremonies From Around The World oleh Trevor Barnes (Kigfisher, Massachusets).

Tiga buah buku dalam bahasa Melayu yang diharamkan ialah Amalan Kemurahan Rezeki oleh Lifa Karimah (Jasmin Enterprise), Rahsia Jalan Yang Lurus (Al-Mustaqim, Johor Bahru) dan Islam & Pluralisme oleh Al-Mustaqeem Mahmood Radhi (Middle Eastern Gruaduate Centre, Damansara Kuala Lumpur), kata Che Din dalam satu kenyataan di sini hari ini. - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan