Sabtu, 16 Oktober 2010

Fahaman Islam liberal dipantau

ARKIB : 16/08/2009

BANGI 15 Ogos - Kerajaan sedang memantau penyusupan fahaman liberalisme untuk mewujudkan golongan Islam liberal yang mungkin akan merosakkan umat Islam di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Jamil Khir Baharom memberitahu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) juga sedang memantau gerakan yang berfahaman bahawa semua agama di negara ini adalah sama.

''Sekiranya penyusupan fahaman liberalisme yang ingin mewujudkan Islam liberal dan gerakan untuk menyamaratakan semua agama di negara ini tidak dipantau, ia akan menyebabkan generasi muda umat Islam terjebak dan sekali gus akan lari daripada ajaran Islam yang sebenar,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Seminar Dunia Islam Kontemporari anjuran Persatuan Ulama Malaysia (PUM) dan TNB Integrated Learning Solution Sdn. Bhd. (Ilsas) di sini hari ini.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Yang Dipertua PUM, Datuk Abdul Halim Abd. Kadir; Naib Presiden Kanan Tenaga Nasional Berhad, Datuk Abd. Razak Abdul Hamid dan Pengarah Urusan Ilsas, Khalidah Haron.

Jamil Khir memberitahu, Jakim sedang berusaha memastikan fahaman itu tidak menular di Malaysia dan amat memerlukan kerjasama PUM untuk menangani perkara tersebut.

Sementara itu katanya, golongan ulama semakin berkurangan di negara ini kerana tidak ramai lagi ustaz di sesebuah kampung ataupun daerah untuk memberi pengajaran dan petunjuk kepada umat Islam.

Jelasnya, pada masa ini untuk mencari seseorang yang mempunyai diploma, ijazah sarjana muda, sarjana dan doktor falsafah adalah mudah tetapi untuk mencari seorang ustaz amat sukar sekali.

''Sekiranya usaha untuk mewujudkan lebih ramai ustaz gagal maka golongan remaja di negara ini tidak akan dapat diberikan pedoman dan tunjuk ajar bagi menghayati agama Islam sebenar.

''Sehubungan itu adalah menjadi tugas PUM bagi membangkitkan syiar Islam di negara ini bagi memastikan golongan remaja mendapat petunjuk dan hala tuju sebenar mengenai Islam pada masa depan,'' katanya.

Jamil Khir memberitahu, PUM juga perlu menerajui usaha untuk memperkukuhkan kembali keilmuan dan memperkasakan jaringan media Islam.

Katanya, jika ulama yang memulakan usaha untuk memperkukuhkan keilmuan dan memperkasakan jaringan media Islam, ia akan lebih cepat tercapai kerana berkat yang dikurniakan oleh Allah SWT.

''Di tangan ulama terletaknya acuan ummah dan menyelamatkan mereka daripada terkapai-kapai dalam kelemasan arus banjir kerosakan,'' katanya.

Beliau memberitahu, institusi ulama perlu dimaksimumkan untuk meningkatkan syiar Islam dan kerjasama ulama dengan pemimpin akan memastikan umat Islam berjaya dalam dunia kontemporari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan