Ahad, 17 Oktober 2010

Perkim Wilayah anjur wacana ilmiah

ARKIB : 10/02/2010


Peserta tekun mendengarkan ceramah bertajuk, 'Gerakan Islam Liberal di Indonesia' yang berlangsung di Bangunan Perkim, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, baru-baru ini.


WACANA Ilmiah adalah satu kaedah untuk berhujah seperti berdebat dan muzakarah. Ia lebih kepada satu mekanisme untuk mempertemukan dua pihak dan saling berhujah secara terbuka untuk mencari kebenaran bersandarkan al-Quran dan hadis berkenaan dengan isu-isu semasa.

Dengan itu, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Bahagian Wilayah Persekutuan dengan kerjasama Perkim Kebangsaan dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menganjurkan Program Wacana Ilmiah yang bertajuk, "Akidah dan Syariah" bertempat di Bangunan Perkim, Jalan Ipoh dekat sini pada 30 Januari, baru-baru ini.

Program tersebut menghimpunkan seramai 80 peserta yang terdiri daripada pimpinan Perkim cawangan Wilayah Persekutuan, saudara Muslim dan penduduk setempat.

Pengarah Program merangkap Pegawai Dakwah Perkim Wilayah Persekutuan, Mohd. Jogi Maruli berkata, program berkala tersebut memberi pendedahan ilmu kepada peserta untuk memahami konsep akidah dan syariah berlandaskan fahaman dan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dalam kehidupan umat Islam kini.

Menurutnya, program tersebut menjelaskan kepada peserta akan keraguan dan kekeliruan yang timbul pada sesetengah masyarakat Islam berkenaan pengertian sesuatu ayat al-Quran yang difahami secara tidak tepat, perbuatan dan sunnah Rasulullah SAW.

"Sebagai agama yang suci, usaha berterusan masih dilakukan untuk menyelamatkan akidah ummah dan menjamin keselamatan negara dengan mengadakan program seperti ini. Malah, tindakan penyebar dan pengikut Islam Liberal ini, sangat membimbangkan dan mendatangkan kesan yang sangat buruk.

"Segelintir masyarakat Islam kini masih keliru dengan ajaran Islam yang jelas, terang, lagi nyata. Ini adalah kerana mereka merasakan layak untuk menafsir nas-nas al-Quran dan hadis sesuka hati demi kepentingan peribadi dan sesuatu perkara yang lain, " kata Jogi.

Katanya lagi, ajaran baru yang lahir selepas kemunculan ajaran Islam oleh Nabi Muhammad yang muncul tanpa selari dengan hikmah syariah Islamiah yang asal adalah dikira sesat dan terbatal. Pengikut pada ajaran baru itu boleh dianggap kafir dan murtad keimanannya.

"Selalunya ajaran Islam Liberal ini terjadi pada kalangan orang Muslim sendiri tetapi telah keluar daripada Islam (murtad) kerana cetek akan keilmuan dan keimanannya kepada Allah seterusnya mencipta ajaran baru yang mempunyai saduran daripada ajaran Islam serta ditokok tambah, diperbaharui dan dipermudahkan hukum pelaksanaannya," jelasnya lagi.

Allah telah berfirman yang bermaksud: Iaitu jalan orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula jalan orang yang sesat. (al-Fatihah: 7)

Slot pertama bertajuk 'Sumber Ajaran Akidah dan Syariah' telah disampaikan oleh Datuk Mohd. Nakhaie Ahmad selaku Ahli Majlis Kebangsaan Perkim merangkap Pengerusi Perkim Bahagian Wilayah Persekutuan.

'Gerakan Islam Liberal di Indonesia' pula menjadi tajuk slot kedua yang disampaikan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh.

Penerangan yang terperinci dijelaskan dalam 'proses penghancuran akidah', 'pluralisme agama', 'liberalisme agama' dan 'sekularisme agama'.

Majlis diakhiri dengan sesi soal jawab dan penyampaian cenderahati kepada penceramah jemputan.

Turut hadir, Penolong Setiausaha Agung Kehormat Perkim, Datuk Hasbullah L. Isa dan Pengerusi Perkim Bahagian Wilayah Persekutuan, Datuk Abdul Rashid Omar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan